روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای 17 شوال به مناسبت سالروز مبارزه دلاورانه و جوانمردانه امام علی ( علیه السلام ) ورزش زورخانهای یا ورزش باستانی یا ورزش پهلوانی، نام دستهای از حرکات ورزشی و رزمی است، که در گود زورخانه و با آواز و نواز و گوبش مرشد از گذشتههای دور رواج داشته است. هم چنین در زورخانه افزون بر ورزش زورخانهای، کشتی پهلوانی نیز گرفتهمیشود.
پروندهٔ ثبت جهانی آیینهای پهلوانی و زورخانهای به کوشش فدراسیون ورزش پهلوانی و زورخانهای ایران با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آماده گردید. «آیینهای پهلوانی و زورخانهای» در سال ۲۰۱۰ در فهرست میراث معنوی یونسکو از سوی ایران به عنوان میراث بشری و بخشی از تاریخ ایران به ثبت جهانی رسید.
دانشنامه بروکهاوس آلمانی، با استناد به پژوهشهای دانشگاه ورزش آلمان، ورزش زورخانهای را در کتاب اصلی و جلد ویژه ورزش، کهنترین ورزش بدنسازی جهان بازشناساندهاست.
پیشینه
ورزش و انجام حرکات پهلوانی جزو فعالیتهای اصلی روزمره ایرانیان در دوران باستان بوده است. مردمان آن زمان، برای ورزشکاران با توان بدنی و منش و نگرش والایشان، ارزش بسیاری قائل بودند و همواره سپاسگزار ایشان بودهاند.
چنین برمیآید که، زورخانه در حدود هفتصد سال پیش (سده هفتم خورشیدی) به وسیلهٔ محمود معروف به پوریای ولی با این سازوکار امروزی بازسازماندهی شده است. از اینرو، بر پایهٔ رفتار و منش تاریخی و اسطورههای ایران زورخانه میتواند دست کم در ایران تاریخی بسیار کهنتر از آنچه گمان میرود، داشتهباشد.
جایگاه زورخانه پس از اسلام، در زندهکردن فرهنگ و آیین افتادگی و برادری که از عهد باستان در ایران رواج داشتهاست، اهمیت ویژهدارد.
در دانشنامه بروکهاوس چنین آمده: در بازه زمانی خاصی، در بیش از ۱۲۰۰ سال پیش که صلح و آرامش نسبی بر ایران حکمفرما بود، جنگجویان ایرانی افزار نبرد همچون گرز، کمان و سپر را برای آمادهسازی بدن برای آینده، تبدیل به افزار ورزشی نموده و با اینها به ورزیدن تن و روان پرداختند
آداب و منش ورزش زورخانهای و پهلوانی
ورزش زورخانهای آداب و سنت ویژه خود را دارد. آداب و سننی که با پیروی از پهلوانان و دلاوران افسانهای دورهٔ باستانی و تاسی از پیشوای نخستین شیعیان و جوانمردان، خوی و منش مردانگی و افتادگی و جوانمردی را در ورزشکاران برمیانگیزد و یا نیرو میبخشد. ساختن این ویژگیهای نیکو هماهنگ است با سرودهها و داستانهایی به صورت آهنگین و به همراهی «ضرب زورخانه» که مهمترین ساز این نوع موسیقی است و برای برانگیختن ورزشکاران در هنگام ورزش از سوی «مرشد» خوانده میشود. ورزشکاران هماهنگ با موسیقی و نوای مرشد، جستوخیز میکنند و حرکات زیبای گروهی یا فردی به نمایش میگذارند.
ورزش باستانی در میان ورزشکاران به احترام و ادب شناخته شده و با اصول و هنجارهای بسیاری همراه است. برای نمونه همه حرکات با اجازه و درخواستن از پیشکسوتان و بزرگان زورخانه که به رخصت گرفتن معروف هست انجام میشود. شعار ورزش باستانی پرورش تن و روان انسان است. به گونهای که شیعیان بر این باورند که زورخانه مسجد دوم شیعیان می باشد؛ ولی در نسل جدید ورزشکاران این آداب و رسوم کمکم از میان رفتهاست و کمتر مذهب در این ورزش دیده میشود. یکی دیگر از اصلیترین آداب زورخانه این است که ورزشکاران باید مواردی را از قبیل (فروتنی و ازخودگذشتگی، مروت، مردانگی، سفرهداری، پاکیزگی، کمک به تهیدستان و تنگدستان و دیگر ویژگیهای پهلوانی) را رعایت کند.
ثبت جهانی ورزش زورخانه ای
به کوشش فدراسیون ورزشهای پهلوانی و زورخانه ای در ایران و وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آیین پهلوانی و زورخانه ای در تاریخ ۲۵ آبان سال ۱۳۸۹ (۱۶ نوامبر ۲۰۱۰) در فهرست میراث فرهنگی و معنوی یونسکو به پیشنهاد ایران به ثبت جهانی رسید.
گستردگی ورزش زورخانه ای
فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای آمیخته با شجاعت، قدرت و جوانمردیدر حال حاضر در کشور بیش از ۹۰۰ زورخانه وجود دارد. زورخانه پهلوانپور یکی از قدیمیترین زورخانههای تهران است که در سال ۱۳۰۴ توسط حمزه علی پهلوانپور در محله حسن آباد تاسیس شده است.
این نوع ورزش از قرن هشتم هجری قمری علاوه بر ایران در پاکستان، عراق، هندوستان و بسیاری از کشورهای دیگر در آسیای میانه گشترش یافته است.
امروزه این ورزش در قالب مسابقات چندگانه و بین المللی، آسیایی، اروپایی و آفریقایی در سطح جهان برگزار می شود.